2013 11 05 Postbode

Voetbalteam

Ottawa’s eerste en enige Nederlands geinspireerd voetbal team is opzoek naar een paar extra spelers voor het ’13/14 winter seizoen. Momenteel zijn wij ons aan het voorbereiden op het binnen seizoen. Deze winter spelen wij in de nieuwe dome bij the RA centre achter Billings Bridge shopping centre. We hebben de basis of ons team maar kunnen nog een of twee spelers gebruiken. Elke dinsdag avond spelen wij ook een vriendelijk partijtje voetbal (training) waar iedereen welkom is, voor de gezelligheid, om Nederlands te praten en om in vorm te blijven. Laat het ons even weten als je geintereseerd bent om te komen voetballen, als je wat meer informatie will of op de hoogte wil blijven van onze activiteiten.

Voor meer details over “Nederland”, Ottawa’s enige Nederlands Elftal, contact Wilco Denissen at woolco@gmail.com of bel 613-297-8249 of klink http://nederland.teamcowboy.com.

(English version)
Ottawa’s first and only Netherlands “inspired” soccer team is looking to add a few more players to our 13/14 indoor winter season. We are currently gearing up for the indoor winter seasons. This winter we are playing at the RA Centre behind the Billings Bridge shopping centre. We have the base of our team but could use 1 or 2 extra players. Every Tuesday we play a friendly weekly pick up game. Everyone is welcome to join and stay in shape and talk some Dutch. Let us know if you are interested in playing soccer, would like more information about our activities or would like to be informed about our activities.

For more details on “Nederland”, Ottawa’s only Dutch Nationals team, please contact Wilco Denissen at woolco@gmail.com or 613-297-8249 or visit http://nederland.teamcowboy.com

Dutch Canadian Association dissolved

It’s official. At the 2013 Annual General Meeting in April, a majority of members present voted to wind down the Dutch Canadian Association Ottawa Valley / Outaouais due to declining membership, diiminished participation and the soaring cost of liability insurance.

Industry Canada recently issued the required directive of dissolution and has accepted the surrender of the charter, which means the corporation is now officially dissolved.

While the DCA no longer exists as a legal entity, members of the local Dutch-Canadian community are encouraged to continue organizing events informally. And, of course, De Postbode continues his noble mission to keep the Dutch in touch via this newsletter.

Boek: Zilver in bruikleen

Bij deze heb ik de volgende vraag. Eind november komt er een boek van me uit over dilemma’s van mijn moeder toen ze in de oorlog in de psychiatrie werkte en meemaakte hoe de Duitsers de inrichtingen uitkamden op zoek naar Joodse patiënten. Voor dit boek heb ik gesprekken gevoerd en informatie ontvangen van een tante van mij die in Belleville woonde en  die de oorlogsjaren in Nederland intensief heeft beleefd. Mijn familie woonde in Amsterdam en hebben de Jodenvervolging van nabij gezien. Een aantal hoofdstukken gaan over het gesprek met mijn tante. Ze is inmiddels overleden en was een overtuigd immigrant!

Ik heb het idee dat mijn boek voor Nederlands sprekende Canadezen interessant kan zijn, maar ik heb geen idee of er een uitwisseling plaatsvindt tussen Nederland en Canada op dit punt. Ik hoor graag wat u hiervan weet. U kunt hieronder op de website klikken voor meer informative: http://jgortworst.wix.com/zilverinbruikleen

Vriendelijke groeten,

Johan Gortworst

Bodemmonster zoekt werk

Dear Sir/Madam,

I would like to introduce myself within the Dutch community in Ottawa (and region). I left my country of origin (The Netherlands) in September 2013 to live in Papineauville (Quebec) and be reunited with my wife.

As a consultant in soil research and remediation I am looking for a job in environmental services. Having 6 years of professional experience within consultancy firms in the Netherlands and the UN Food and Agriculture Organization (FAO) in Italy, I am looking for new opportunities in Ottawa (region).

If anyone can help me or can get me in contact with someone who would be interested, please do not hesitate and email me at lennart212@gmail.com

Thanks

Best regards,

Lennart de Groot

Montreal: Cleveringa lezing

Het Cleveringa Comité Montréal nodigt u uit voor de herdenking van de historische lezing van Pr. Ruud Cleveringa, die op 26 november 1940 plaats vond.

Dr. P.A.W. (Peter) van Zonneveld, docent Oude Nederlandse Taal en Cultuur, Universiteit Leiden, Faculteit der Geesteswetenschappen, zal een voordracht geven over het leven en werk van vier schrijvers, drie van wie die onlangs overleden zijn, namens Hella Haasse, F. Springer en Gerrit Komrij, en een van wie die honderd jaar geleden geboren werd, namens Godfried Bomans.

Dr. Van Zonneveld zal dan een karakteristiek voorleggen van hun oeuvre, toegelicht met citaten en persoonlijke ervaringen. De lezing zal plaats vinden op donderdag 28 november 2013, om 18:00 uur; deuren openen om 17:30 uur.

Het adres is: Marianopolis College, 4873 Westmount Avenue, Westmount QC  H3Y 1X9

Graag een RSVP voor 21 november per mail aan Peter.Tijssen@iaf.inrs.ca De toegang is gratis. Na afloop worden er wat kleine versnaperingen geserveerd.

Hoe komt u er ? Volg de instructies die u op deze website vindt: http://www.marianopolis.edu

Lees meer over Dr. Van Zonneveld op deze link: http://hum.leiden.edu/lucas/members-modern-contemporary/zonneveldpawvan.html

Over Hella Haasse:

Hélène Serafia (Hella) Haasse (Batavia, 2 februari 1918 – Amsterdam, 29 september 2011) was een Nederlandse schrijfster. Zij was een van de eerste Nederlandse schrijvers die hun werk in het buitenland actief onder de aandacht brachten en behoort tot de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers. Lees er meer over op http://nl.wikipedia.org/wiki/Hella_Haasse

Over F. Springer:

Carel Jan Schneider / Carel Johannes Schneider, Ceddie, Ced (Batavia, 15 januari 1932 – Den Haag, 7 november 2011) was als Nederlands schrijver bekend onder het pseudoniem F. Springer. Daarnaast was hij werkzaam als bestuursambtenaar en diplomaat. Hij was de oudste van drie broers, onder wie Hans Schneider en de latere acteur Eric Schneider. Lees er meer over op http://nl.wikipedia.org/wiki/Carel_Jan_Schneider

Over Gerrit Komrij:

Gerrit Jan Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944 – Amsterdam, 5 juli 2012) was een Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Hij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik en was een gevreesd polemist. Lees er meer over op http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Komrij

Over Godfried Bomans:

Godfried Jan Arnold Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 – Bloemendaal, 22 december 1971) was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid. Bomans was vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland. Hij heeft meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam staan. Hij heeft tijdens zijn leven weinig officiële erkenning gekregen, in ieder geval niet in de vorm van een literaire prijs. De literaire kritiek weet nog altijd niet goed wat ze met hem aan moet. Lees er meer over op http://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_Bomans

Over Pr. Cleveringa:

Rudolph Pabus Cleveringa (Appingedam, 2 april 1894 – Oegstgeest, 15 december 1980) was een Nederlandse hoogleraar in de rechtsgeleerdheid. Hij werd bekend door zijn rede op 26 november 1940 aan de Leidse universiteit waarin hij protesteerde tegen het ontslag van Joodse collega’s. Later werd hij lid van de Raad van State. In 2004 werd hij door de lezers van het Leidse universiteitsblad Mare gekozen tot “de grootste universitaire Leidenaar”. Jaarlijks organiseert het Leids Universiteits Fonds op of rond 26 november de Cleveringalezingen op tal van plaatsen op de wereld. Lees er meer over op http://nl.wikipedia.org/wiki/Rudolph_Pabus_Cleveringa_(1894-1980)

Ottawa: Sinterklaas visit

(English version below)

Sinterklaas op de Nederlandse school op zaterdag 30 november van 10.00 tot 12.00 uur! Oh, kom maar eens kijken…….Zaterdag nov. 30 is de grote dag. Sinterklaas komt naar de Nederlandse school met zijn Pieten. Er zijn diverse spelletjes en allerlei Sinterklaas lekkernijen.

Adres:

St. Thomas More

1620 Blohm Drive

Ottawa ON, K1G 5N6

Als je Sinterklaas een bezoek wil brengen, stuur je ons dan even je naam en telefoonnummer per e-mail VOOR 20 November: pauline.vanderroest@ncf.ca

Wat de Hulp Piet wil weten is;

– Hoe heet je? (voornaam en achternaam)

– ben je een jongen of meisje

– hoe oud ben je? (Max. leeftijd is 14 jaar)

– je telefoon nummer.

Namens Sinterklaas en zijn Pieten heel hartelijk bedankt en kijken er naar uit om je weer te zien!

(English)

St. Nicholas will visit the Dutch School on Saturday Nov 30 from 10pm till noon. Oh kom maar eens kijken…….Saturday Nov 30 is the big day! St Nicholas will be visiting the Dutch School with his Pieten. There are games and lots of yummy St. Nicholas goodies.

Address:

St. Thomas More

1620 Blohm Drive

Ottawa ON, K1G 5N6

If you would like to visit St. Nicholas, could you please e-mail us your name and phone number BEFORE November 20:

pauline.vanderroest@ncf.ca

What the assistant Piet would like to know is:

– What is your name?

– Are you a boy or a girl?

– What is your age? (Max. age is 14)

– Your telephone number.

St. Nicholas and his Pieten thank you very much and look forward to see you again!