2014 04 30 Dutch Heritage Month in Ontario

Voetballers promoveren

Het voorjaar komt er aan, de sneeuw is gesmolten (eindelijk) en Ottawa’s eerste en enige Nederlands geinspireerd voetbal team gaat beginnen aan zijn derde seizoen in 2014. We zijn gepromoveerd na een succesvol seizoen, maar zullen dit jaar wat meer tegenstand gaan krijgen. Er worden ook een aantal activiteiten georganiseerd buiten het voetbal om. Het wordt steeds gezelliger en op het veld blijft het leuk en positief. Momenteel zijn wij ons aan het voorbereiden op het voorjaars- en zomerseizoen en zouden nog wat spelers kunnen gebruiken , met name en diepe/tweede spits en verdediger. Wij spelen in de Ottawa Carleton Soccer League OT4.

Elke dinsdag avond spelen wij ook een vriendelijk partijtje voetbal waar iedereen welkom is, voor de gezelligheid, om Nederlands te praten en om in vorm te blijven, je niveau in voetbal of Nederlands maakt niet uit. Als je geintereseerd bent om eens te komen voetballen, te trainen of je speelt al voor een ander team en je wilt wat anders (een vervelende mentaliteit of geen dinamiek), bel of email me en kom eens kijken of mee spelen bij een trainingspartijtje.

Voor meer details over “Nederland”, Ottawa’s enige Nederlands elftal, zie nederland.teamcowboy.com of neem contact op met Wilco Denissen: woolco@gmail.com of bel 613-297-8249

Struggling Student

I’m writing to request research assistance. I’m a university student in Toronto. My grandfather was a soldier who was billeted by a family in Sneek, Holland, during WWII. I’m writing a novel, chronicling his experiences. However, I’m struggling to understand the culture and lifestyle of the people in Sneek during this time. I can only find military information. Any help would be appreciated.

Regards,

Ryan Moore ryan82@yorku.ca

 

Dutch Restaurant in Kemptville

Hi ik ben Coby van de Loo en samen met mijn broer Hemke heb ik de “Rideau Restaurant” geopend. Wij maken alles zelf. De echte Nederlandse kroketten met  Hollandse aardappelsalade, warme brie, Brabantse worstenbroodjes  en schnitzel op zijn Nederlands klaargemaakt. Het nieuwe Rideau Restaurant kun je vinden in Kemptville.

Bel met Coby op  613-258-7272 on Facebook: https://www.facebook.com/NewRideau?ref=stream

Vroege Vogels: Petrie Island

Sunday, May 4, 8 a.m. to noon

We have planned another outing to find our feathered friends along the Ottawa river on Sunday, May 4 2014.  This birdwatching outing is organised in conjunction with the Club des Ornithologues de l’Outaouais. ( http://coo.ncf.ca/activites/ProgrammeActivites.php) and “24 heures de science”. The event will be conducted in English, French and Dutch, depending on participants.

Petrie Island is located on the Ottawa River between Orleans and Cumberland, and can be reached by car over the causeway. We?ll meet at 8 a.m. at the parking lot closest to the river (not the new, large parking lot). To reach Petrie Island from Highway 417 eastbound, take Highway 174 at the split, toward Orleans. Go left (north) at Trim Rd.

Rubber boots are recommended because it may be soggy. And don’t forget your binoculars!

For information and to register, contact Gerhard Bruins at balashi27@gmail.com

Deze excursie wordt georganiseerd in samenwerking met het programma “24 heures de science” en Le Club des Ornithologues de l’Outaouais ( http://coo.ncf.ca/activites/ProgrammeActivites.php).

Petrie Island is gelegen aan de Ottawa Rivier tussen Orléans en Cumberland, en is bereikbaar per auto. We verzamelen om acht uur op de parkeerplaats het dichtst bij de rivier (dus niet die nieuwe grote parkeerplaats). Er is hier (meestal) betaald parkeren.

Hoe kom je er: Neem de 417 East, richting Orléans (highway 174). Ga dan Place d’ Orléans voorbij en neem de Trim Road afslag (noord). Rubber laarzen worden sterk aanbevolen, omdat het soms hoog water is. Breng ook je verrekijker mee.

Voor registratie en informatie: Gerhard Bruins balashi27@gmail.com

King’s Day Reception 2014

It has been a year since the celebrations of last Queen’s Day (Beatrix’s 75th birthday) and His Majesty King Willem-Alexander’s ascendance of the throne on April 30, 2013. Effective 2014, Queen’s Day has become King’s Day to be celebrated on April 27 instead of April 30, and Willem-Alexander’s birthday is on April 27. First King’s Day was celebrated this year only on Saturday, April 26, as it fell on Sunday but had to go on that Saturday.

For invited guests in Ottawa and surrounding areas, the King’s Day reception was hosted by Ambassador Cees Kole at Jean Pigott Hall at Ottawa City Hall on April 23, and one black curtain at the entrance of the reception was opened to warmly greet those guests. Ambassador Kole, Defence Attaché Lieutenant-Colonel Christa Oppers-Beumer and their spouses met those guests, most of whom had not met them prior to that day. The atmosphere was nice with Dutch colours and lots of gezelligheid. Assorted drinks, hors d’oeuvres and snacks were served.

Peek at my online album:

https://picasaweb.google.com/102444689882085280331/KingSDayReceptionKoningsdagReceptie2014?authkey=Gv1sRgCLzI8LiI8fXniQE#  (223 pics)

Lily Lin

Dutch Summer Program for Children Junior Kindergarten-Grade 8

This summer the Ottawa Catholic School Board offers again a Dutch language summer program for children from Junior Kindergarten to Grade 8. The program takes place from July 2 until August 1, weekday mornings from 9:00 am to 11:30 am at St.Elizabeth Elementary School, 1366 Coldrey avenue, Ottawa. There is an early drop-off option available from 8:00 am until 9:00 am.

The summer program is offered free of charge to Ontario residents.

The Dutch language will be taught in a fun way using games, crafts, songs, and stories, and like last year’s program, we hope to have a pizza day, a magic show, and a talent show!

For more information, please do not hesitate to contact the teacher Suzi at (613) 277 5477.

For registration, please fill out the registration form located on the following webpage:

http://continuingeducation.ottawacatholicschools.ca/content.php?doc=159

Please complete the form and send it as soon as possible to the Ottawa Catholic School Board by fax or by mail.

Thank you!

Dutch-Canadian filmmaker set to explore modern world’s career anxiety crisis

Hello,

I’m Paul van den Boom. I’m making a documentary about a filmmaker’s quest to explore career anxiety, and how this is affecting people everywhere today. Please take a look at my crowd funding campaign by clicking HERE.

De afgelopen tijd sprak ik regelmatig met bekenden over mijn plannen om eventueel van carrière te veranderen, en wat ik dan zou kunnen gaan doen. Het viel me op dat veel mensen, jong en ouder, erover nadenken om van carrière te veranderen, of dit al hebben gedaan. Vervolgens ben ik me hierin gaan verdiepen en las ik publicaties die een enorme verandering op de arbeidsmarkt voorspellen. Bijvoorbeeld; mensen 45 jaar en jonger gaan gemiddeld 3 to 7 keer compleet van carrière veranderen gedurende hun werkzame leven. Op dit moment werkt ongeveer 25% van de beroepsbevolking in Westerse landen als freelancer. De verwachting is dat over twintig jaar maar liefst 72% van de beroepsbevolking freelancer zal zijn. Werkzekerheid en secundaire arbeidsvoorwaarden zullen voor de meeste mensen dan niet langer bestaan. Dit zal grote gevolgen hebben voor de economie en samenleving.

Deze voorspellingen, en het feit dat ik misschien zelf van beroep ga veranderen, hebben mij doen besluiten om hierover een documentaire te maken.

De documentaire wordt een persoonlijke, inspirerende, informatieve en avontuurlijke film. Ik heb gedurende mijn jeugd veel gelift. Dit gaf mij altijd een enorm gevoel van vrijheid en onbeperkte mogelijkheden. Ik ga daarom voor enkele maanden door Canada en Europa liften terwijl ik een film maak over hoe een carrière switch mensen overal bezig houdt. Wat brengt de mensen ertoe om een nieuw carrièrepad te kiezen; wat zijn hun angsten en onzekerheden; welke risico’s en offers zijn we bereid te nemen om die “perfecte baan” te vinden en klopt het dat we een geweldige baan moeten hebben om echt gelukkig te zijn? Ik ga mensen interviewen die me een lift geven, oude collega’s die een carrière- en levensverandering hebben doorgemaakt, academici, loopbaanadviseurs, iedereen die hierover een interessant verhaal te vertellen heeft.

Om het budget voor de draaiperiode bijeen te brengen ben ik een ‘crowd funding campagne’ begonnen. Lees hierover meer.

Met vriendelijke groet

Boom Pictures

229, Rue Saint-Viateur Ouest, #3

Montréal, Québec, H2T 2L6, Canada

t. 514-586-2837

www.boompictures.ca

Like Direction Unknown on Facebook

Follow me on Twitter

Touch of Dutch| Spring 2014 – Celebrate Dutch Heritage Month

Download the 2014 Calendar of Events: www.dutchmissions.com

___________________________________

The spring 2014 edition of our Touch of Dutch calendar of events is out now – get ready for warmer days, tulips in full bloom, and most of all – for activities with a Touch of Dutch!

Spring is the best time to celebrate the rock solid friendship between the Netherlands and Canada. Each May the city of Ottawa is coloured by the Canadian Tulip Festival as a sign of gratitude for hospitality that was extended to the Dutch Royal Family during the Second World War. And since 2011 the month of May has been declared Dutch Heritage Month in Ontario.

The Embassy of the Kingdom of the Netherlands and the Consulates General in Toronto and Vancouver organize activities with a TOUCH OF DUTCH in partnership with organizations throughout Canada. The public events – listed in this calendar – all celebrate and renew the lasting bonds of friendship between Canada and the Netherlands.

You can download the Spring 2014 edition of the Touch of Dutch flyer at www.dutchmissions.com – just follow the link and click on the Touch of Dutch logo. As well, you are also most welcome to forward this message to your own contacts.

APRIL 21 – MAY 18 | Canada and the Netherlands at the Int’ Airport Ottawa

Every hour, on the big screens throughout Ottawa International Airport: the screening of the video clip “Canada and the Netherlands – Two countries, One spirit”. If you don’t travel to Ottawa, you can view this 90-second feature, telling the story of the friendship between our two countries at www.youtube.com/thenetherlandsincanada

April 21 – May 18, Ottawa International Airport

MAY 1 – 2 | Visit of the Dutch Minister of Foreign Affairs to Ottawa

On May 1-2 Minister Frans Timmermans will visit Ottawa for bilateral talks with Minister Baird and to mark 75 years of diplomatic relations between Canada and the Netherlands. Canada appointed Jean Désy as Envoy to the Netherlands and Belgium in 1939. With that, Canada established its fourth representation abroad. Frans Groenman arrived in Canada later that year as the first Dutch Envoy.

The Foreign Ministers of Canada and the Netherlands will meet and are expected to lay a wreath at the Canadian War Museum. Additionally, Minister Timmermans will give a speech hosted in partnership with CIGI (Centre of International Governance Innovation based in Waterloo). Ambassador Kole will be hosting a (private) dinner with Canadian experts on social innovation and the use of new media in foreign affairs.

May 1-2, Ottawa

www.dutchmissions.com; www.facebook.com/thenetherlandsincanada

MAY 3 – 31, every Saturday | Operation Manna at Canada Aviation and Space Museum

In the spring of 1945, a team of dedicated airmen took part in the famous Operation Manna. In Lancaster and Mosquito bombers, they flew the skies of the Nazi-occupied Netherlands to drop food supplies over Dutch towns and villages. In celebration of the courage of these Allied aircrews in one of the greatest humanitarian efforts of the Second World War, the Aviation Museum will organize themed family activities, including storytelling, print making workshops, and the popular parachute candy drops.

Every Saturday in May

Canada Aviation and Space Museum, 11 Aviation Parkway, Ottawa

www.casmuseum.techno-science.ca

MAY 4 | Dutch Remembrance Day, Ottawa

This year the Remembrance Day will be included in the national commemoration of The Battle of the Atlantic. The ceremony will take place on Parliament Hill, in front of the Eternal Flame.

The Battle of the Atlantic ended with V-E Day on May 8th, 1945. This particular Battle is an important element in the nation’s history and is remembered with respect in the Canadian navy, air force and merchant marine.

May 4 – in the Netherlands – is a day of reflection, a day to honour all victims of war wherever they may have fallen. Ambassador Cees Kole will lay a wreath and pay homage to those who gave their lives for our freedom. You are advised to be present at 10:30 a.m. (note that there will be road closures for the CN bike Tour).

May 4, arrival, 10:30 am

General salute followed by parade start of the ceremony, 10:55 a.m.

Parliament Hill, front lawn at Eternal Flame, Ottawa

http://www.veterans.gc.ca/eng/remembrance/history/second-world-war/battle-atlantic

MAY 8 – 9 | Dutch Short at EU Short Film Festival

During this year’s celebration of Europe Week the European Union is presenting a short film festival. In this two day event the festival will bring a

wide selection of never-before-seen short films selected by EU member states.

May 8 – 9, Saw Gallery, Ottawa, 6:30 p.m.

www.galeriesawgallery.com; www.facebook.com/ClubSAW

MAY 9 – 19 | Canadian Tulip Festival at Queen Juliana Park and Dow’s Lake

More than half a million visitors are expected to view the tulips of the Nation’s Capital. The 2014 edition of the Canadian Tulip Festival runs from May 9 to 19. The Festival has a well-known and royal history, originating in the gift of tulips from the Dutch Royal Family for Canada’s role in

spearheading the liberation of the Netherlands in WWII, and for providing a safe haven in Ottawa for members of the Dutch Royal Family during the war. Since then, the tulip has become Ottawa’s official flower and, each spring, the National Capital Region blooms with magnificent tulip beds from the Netherlands and planted by the National Capital Commission, attracting hundreds of thousands of visitors.

This year activities of the 62nd edition of the Festival will be concentrated at Dow’s Lake, Commissioner’s Park and Queen Juliana Park.

Highlights of the program: Cirque de Liberation, Artists in the Park, Tulip pageantry and Capital Sounds. Author Anne Renaud will be presenting the re-print of A Bloom of Friendship. The Dutch Heritage House will be set up.

May 9 – 11, around Dow’s Lake, Commissioner’s Park and Queen Juliana Park, Ottawa

www.tulipfestival.ca

MAY 14 | Peace Tower Carillon Plays “Tulips from Amsterdam” and more

In honour of Dutch Heritage Month and to celebrate the colourfull tulips from the Netherlands in Ottawa, Dominion Carillonneur, Dr. Andrea McGrady will play the Peace Tower Carillon with Dutch and Tulip themed songs, such as ‘When You Wore a Tulip’, by P. Weinrich, arranged by

Robert Lodine; ‘Chanson des fleurs’, arranged by Andrea McCrady; ‘Du bist wie eine Blume’, by Robert Schumann, arranged by Wendell Westcott; ‘Tulpen uit Amsterdam’, by Ralf Arne, arranged by Andrea McCrady; ‘Aan de Amsterdamse Grachten’, by Pieter Goemans, arranged by

Andrea McCrady and ‘Tiptoe through the Tulips’, by Joe Burke, arranged by Richard P. Strauss.

May 14, Parliament Hill Lawn, Ottawa, 11:50 a.m. – 12:15 p.m.

Listen to the carillon on the Parliament Hill lawn this spring and summer.

For carillon history and annual programming: www.Parl.gc.ca/collections/carillon-e.htm

 

MAY 15 – TBD | Unique Orange Tulpi chairs at Ottawa’s International Airport

The Netherlands Embassy donates 5 unique Tulip design seats to Ottawa’s International Airport.

A Tulip Seat – called a Tulpi – is specifically designed for public spaces by Dutch industrial designer Marco Manders, who received prizes and recognitions for his fun shaped Tulpis’s. Tulpi’s are extremely comfortable, they can rotate and close by itself after standing up. Later on this year three more Tulpi’s will be ‘planted’ in the Greater Toronto Area. Closer to May the final date and further details will be announced on our Facebook page.

May 15 (TBD), MacDonald Cartier Ottawa International Airport, Ottawa

www.ottawa-airport.ca; www.facebook.com/thenetherlandsincanada

MAY 10 – 19 | Two Touch of Dutch Weekends at the Canadian War Museum

The Canadian War Museum will offer two weekends of public programs that shine a light on the past, present, and future of the special relationship between Canada and the Netherlands.

Friendship Family Activity

Learn about the origins of the Tulips in the capital – Canada’s role in sheltering members of the Dutch Royal Family and in liberating the Netherlands in the Second World War. In the spirit of friendship, make a beaded zipper pull in the colours of the Canadian and Dutch flags, and create a Friendship Card.

May 10, 11, 17, 18, 19, from 10:00 a.m. – 4:00 p.m.

Canadian War Museum, lobby, Ottawa

www.warmuseum.ca

MAY 28 – 29 | CAANS Netherlandic Conference in St. Catharines (ON)

The Canadian Association for the Advancement of Netherlandic Studies (CAANS) organises activities to promote Netherlandic

(Dutch and Flemish) culture. CAANS’ annual conference will be held at Brock University with various Dutch speakers.

May 28 – 29, Brock University, St. Catharines (ON)

www.brocku.ca; www.caans-acaen.ca